Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Kleurrijke gasfles Primagaz met meerkleurige achtergrond

Kleur komt er niet op aan, vanaf nu altijd propaan!

Primagaz vereenvoudigt haar volledig aanbod naar propaangas

Primagaz optimaliseert haar flessenaanbod om een efficiënte levering aan haar klanten te blijven garanderen. Daarom halen we butaan uit ons aanbod. Vanaf 21 maart 2022 verdelen we dus enkel nog propaan en Futuria Propaan.

Dit betekent dat onze butaanflessen gevuld worden met propaan en dat het onderscheid in de kleuren van onze gasflessen vervalt. Grijs, groen, zwart, blauw … Op kleur komt het niet langer aan: voortaan zijn al onze flessen gevuld met propaan.

Op de kleur na verandert er niets aan je vertrouwde propaangasfles. Waar je vroeger een blauwe fles kreeg zou het kunnen dat je nu een rode krijgt, maar de fles op zich is identiek aan de vorige. Op de bavette staat heel duidelijk welke fles het is, welk type draad, de inhoud … Je kan je dus niet vergissen.

Gasfles Primagaz in verschillende kleuren

Wat zijn de voordelen van propaan tegenover butaan?

  • Gebruiksgemak: Propaan verdampt al vanaf -42°C, butaan pas vanaf -0,5°C. Als propaanflessen buiten gestaan hebben werken ze dus onmiddellijk — in tegenstelling tot butaan. Propaan kan je dus perfect buiten gebruiken zowel in de winter als in de zomer.
  • Duurzaamheid: Primagaz verkoopt sinds enkele jaren het duurzame Futuria Propaan. 
  • Prijskaartje: Butaan wordt steeds minder beschikbaar op de markt. Bovendien wordt het meer en meer gebruikt in de petrochemische sector, wat druk zet op de butaanprijzen.
     

Wil je hier graag meer over weten?

Jouw dichtstbijzijnde Primagaz-verdeler geeft graag een antwoord op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Van butaan naar propaan

Butaan en propaan zijn allebei LPG’s (Liquefied Petroleum Gas). Ze worden gewonnen uit ruwe olie (door raffinage) of uit aardgas (door condensatie). Deze gassen hebben een hoog calorisch vermogen en worden vloeibaar gemaakt om het transport, de distributie en het gebruik vlot te laten verlopen.

Propaangas heeft een lager kookpunt (-42°C) dan butaan en wordt bewaard onder hogere druk. Het kookpunt van butaangas (omzetting van vloeistof naar gas) is rond -0,5°C, het is dus niet bruikbaar in koudere omstandigheden rond deze temperatuur.

Butaan Propaan 
 Chemische formule: C4H10 Chemische formule: C3H8 
 Heeft een lage druk. Bij 0°C is de gasdruk in de fles slechts 1 bar, bij 20°C amper 3 bar. Heeft een hogere druk. Bij -10°C is de gasdruk 2 bar, bij 0°C 4 bar en bij 20°C loopt de inwendige druk op tot 10 bar. 
 De calorische waarde van commerciële butaan is 13,62 kWh/kg.  De calorische waarde van commerciële propaan is 13,83 kWh/kg.             

Lees meer over propaan op deze pagina (voor particulieren) en deze pagina (voor bedrijven).

Vroeger zei men in de volksmond dat butaan ‘bevroor’ bij 0°C, en dat het daarom binnen gebruikt moest worden. Dit is echter nooit een wettelijke regel geweest. Ondertussen is er dan ook geen enkele reden meer om die ‘regel’ toe te passen. Er zijn alleen maar voordelen aan de overstap naar propaan.


Toestellen die geschikt zijn voor propaan en butaan zijn zodanig ontworpen dat niet het inspuitstuk aangepast moet worden, maar wel de ontspanner. De ontspanner moet aangepast worden naargelang je butaan (28 mbar) of propaan (37 mbar) gebruikt.

De meeste toestellen behoren tot de categorie I3+ en kunnen met beide gassen werken. Een toestel gemarkeerd met I3B (28-30 mbar) werkt alleen op butaan. In de handleiding van je gastoestel staat welke ontspanner je nodig hebt. Ben je de handleiding kwijt? Kijk dan op de ontspanner zelf.

Een gasdrukregelaar (of ontspanner) is een toestel dat de druk vermindert naar een vaste waarde na de regelaar. De belangrijkste kenmerken zijn de ingangsdruk, de uitgangsdruk en het maximale debiet dat deze drukregelaar kan doorlaten.

Vooral deze laatste eigenschap is belangrijk voor een ontspanner. Wanneer een bepaald toestel immers een verbruik vooropstelt dat groter is dan het maximale debiet van de geïnstalleerde gasdrukregelaar, dan zal in bepaalde omstandigheden het toestel niet goed werken. Kijk dus altijd goed na welke gasdrukregelaar je nodig hebt.

Op een constante stand van 3 kW kan een gasfles van 10,5 kg propaan ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk geldt echter: hoe minder propaangas er in je fles is, hoe lager het debiet van het gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 kW zal kunnen geven.

Primagaz heeft voor elke toepassing een geschikte gasfles in haar gamma. Raadpleeg het volledige assortiment voor een overzicht van alle gasflessen. Weet je niet zeker welke gasfles je in huis moet halen voor jouw toestel? Doorloop dan onze handige flessenconfigurator.

Neen, niet noodzakelijk. De meeste  propaanflessen van Primagaz zijn verkrijgbaar met binnendraad (POL-aansluiting) en buitendraad (TS-aansluiting). De EasyBlue-gasflessen gevuld met biopropaan hebben een DIN-aansluiting, de Twiny-fles van 5 kg propaangas heeft een specifieke Quick-On-aansluiting en de propaangasflessen voor heftrucks zijn uitgerust met een EasyClip-systeem.

Als je twijfelt over de juiste aansluiting, neem je best je ontspanner mee wanneer je een gasfles gaat halen bij een verkooppunt.

De kostprijs van een gasfles is afhankelijk van de grootte en het type van de gasfles. De prijs van propaan is afhankelijk van de olieprijzen op de markt. Voor een gasfles met 9,5 kg gas betaal je uiteraard meer dan voor een gasfles met 5 kg gas.

De verkoper in je Primagaz-verkooppunt vertelt je graag meer. Hij/zij zal ook met je bekijken wat het meest geschikte type gasfles voor je is. Dit kan je trouwens zelf ook checken dankzij onze interactieve tool. Aan de hand van je gastoestel stellen wij je de meest geschikte gasfles voor.

Je vindt het dichtstbijzijnde Primagaz-verkooppunt in onze dealer locator.

Ga naar je dealer en ruil je butaanfles om voor een propaanfles. Je betaalt enkel de vulling, want het statiegeld is hetzelfde voor beide flessen. 


Vergeet zeker je ontspanner niet te vervangen zodat je in alle veiligheid verder gebruik kan maken van je propaangasfles. Dit hoef je natuurlijk enkel de eerste keer te doen.

 

Je vindt het dichtstbijzijnde Primagaz-verkooppunt in onze dealer locator.

Het statiegeld voor butaan- en propaangasflessen is voor beide flessen gelijk, namelijk € 15. Je kan dus eenvoudig je butaanfles inruilen voor een propaanfles. 
Aan het assortiment Campingaz-flessen verandert niets. Het klopt dat daar ook butaan in zit, maar die flessen worden bij Campingaz zelf gevuld in Lyon. Deze flessen kunnen dus gewoon verder besteld en geleverd worden.