En geniet van alle voordelen
Je gaat renoveren en bent op zoek naar een veelzijdige energiebron? Een energiebron die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu, en die tegelijk betaalbaar is? Dan is propaangas een prima alternatief indien je niet kan aansluiten op het aardgasnet.
Propaangas levert dezelfde mogelijkheden als klassiek aardgas en stookolie. Door het stookoliedecreet heeft stookolie echter geen toekomst meer, en installaties zoals een warmtepomp vragen een stevige investering (en zijn bovendien alleen een optie bij ingrijpende renovaties). Pellet- en houtkachels stoten dan weer een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof uit. Propaan is dan een betaalbare optie die perfect voldoet aan de maatregel van de renovatieplicht.
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Complementair met warmtepomp, zonnepanelen en -boiler
Je kan propaangas perfect combineren met andere hernieuwbare energiebronnen:
De kostprijs voor de installatie van propaangas wordt door verschillende factoren beïnvloed. Bereken hier eenvoudig hoeveel jouw propaaninstallatie kost.
De prijs van propaangas is variabel en wordt bepaald door de overheid. Zo kan je als consument altijd rekenen op een correcte gasprijs.
Vraag je je af hoe een tank in je tuin eruit zou zien? Kijk dan zeker naar de foto's van onze klanten met een bovengrondse of ondergrondse gastank.
Net zoals de prijs van andere energieën, verandert de propaanprijs doorheen de tijd op basis van de wereldwijde marktsituatie. Het is je vast niet ontgaan, de prijzen van gas en elektriciteit zijn de afgelopen maanden fors gestegen, zowel in België als in het buitenland. Dit heeft uiteraard ook zijn gevolgen voor de propaanprijs. Die prijs is namelijk ook variabel en wordt bepaald door een programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier.
De prijs van propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert best bij je lokale verdeler naar zijn actuele prijs.
Bij het renoveren van je woning is de keuze voor de juiste energiebron belangrijk. Is je woning niet aangesloten op aardgas en is je oude stookolieketel aan vervanging toe? Dan is propaangas een haalbare en betaalbare optie die voldoet aan de renovatieplicht en perfect te combineren is met hernieuwbare energiebronnen.
Een gasbrander op propaan kan een gaswarmtepomp aansturen, of een hybride warmtepomp kan gecombineerd worden met zonnepanelen en een condensatieketel op propaan. Ook zonnepanelen, zonneboilers en een micro-WKK kunnen gecombineerd worden met propaangas om woningen te voorzien van verwarming en warm water.
In deze simulator vergelijken we stookolie met propaangas, een hybride warmtepomp en een warmtepomp. Zo krijg je in één oogopslag zicht op de kosten, de terugverdientijd, de ecologische impact en de invloed op je EPC-label bij een omschakeling.
*de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van biopropaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen biopropaan (100%) en conventioneel propaan.
Bron: studie CE Delft, 2021