Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Tanksanering

De eerste stap naar een nieuwe energiebron.

Je mazouttank laten reinigen of saneren

Zo stap je veilig over op een nieuwe energie

Je wil overstappen van stookolie naar een andere energiebron, zoals propaan? Dan moet je de oude mazouttank eerst laten leegmaken, reinigen (ook wel saneren of neutraliseren genoemd) en eventueel laten verwijderen. Zo voorkom je bodemverontreiniging en de hoge kosten die ermee gepaard gaan.

Waarom een mazouttank saneren?

Stookolietank saneren of verwijderen

Waarom mijn mazouttank laten saneren?

Voorkom bodemverontreiniging en hoge kosten

Een oude mazouttank kan na verloop van tijd gaan roesten of lekken. Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt is daarom verplicht om ze te professioneel te laten leegmaken, saneren en eventueel verwijderen. Doe je dat niet en wordt de grond rond de tank vervuild, dan kunnen de kosten om de grond te reinigen oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Speciaal voor zulke situaties werd het Promaz-fonds opgericht. Promaz komt in heel België tussen bij de sanering van bodemverontreinigingen als die veroorzaakt zijn door een lek in de mazouttank en/of de -leidingen.

Je tank laten reinigen door een specialist

Wie kan mijn mazouttank reinigen?

Op zoek naar de geschikte professional

Het leegmaken en reinigen van een mazouttank moet altijd gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Begin hier in geen geval zelf aan, omdat dit een gevaarlijke klus is en het risico op verontreiniging te groot is. Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie en een lijst van erkende technici voor het saneren van mazouttanks. Wil je de tank achteraf ook laten verwijderen, vraag dan zeker een certificaat van buitengebruikstelling. Alleen dan kan een verwijderde tank als schroot- of kunststof-afvalstof worden afgevoerd.

Krijg ik een premie om mijn mazouttank te laten reinigen?

Vanuit de overheid zelf worden er geen premies uitgereikt voor tanksanering. De kans bestaat wel dat jouw gemeente hier apart premies voor geeft. Je kan dit navragen bij de milieudienst van je woonplaats of online opzoeken via de premiezoeker.

Interesse in propaan?

Onze gasadviseur licht je met plezier en geheel vrijblijvend de mogelijkheden en voordelen van propaan toe.

Stap over op propaan in 6 stappen

Primagaz, vol energie voor de toekomst

Onze gasadviseur komt langs om je een oplossing op maat voor te stellen, altijd aangepast aan jouw specifieke situatie. Hij schat je verbruik in, adviseert je over het type tank, hoe de plaatsing volgens de veiligheidsvoorschriften verloopt en hij beantwoordt al je vragen. Daarna krijg je een vrijblijvende offerte. Valt die in de smaak, dan hoef je alleen maar te tekenen om klant te worden en te genieten van Primagaz' service op maat. We prikken samen een datum voor de installatie van je tank. In tussentijd dien je een vergunningsaanvraag in bij je gemeente en stuur je de omgevingsvergunning op naar ons.
Er gelden enkele belangrijke verplichtingen voor het definitief buiten gebruikstellen van een stookolietank. Deze regels zijn afhankelijk van het doel waarvoor de tank werd gebruikt, de grootte en de plaats van de tank. Het is niet verplicht om je tank te verwijderen, maar hij moet wel leeggemaakt worden en gereinigd.
Primagaz verzorgt de installatie van je tank van A tot Z, helemaal gratis. Op de dag van plaatsing moet je er alleen voor zorgen dat de toegang vrij is, afhankelijk van het gekozen type installatie (bovengrondse of ondergrondse tank). Primagaz installeert de gasleidingen op middendruk en hoge druk, tot en met de ontspanner naar lage druk. Voor de aansluiting op het lagedruksysteem in je huis doe je beroep op een erkend installateur.
Wanneer we je tank plaatsen, doen we meteen een eerste keuring. Na de aansluiting wordt alles opnieuw gecontroleerd en tot slot laten we na de eerste levering een erkend keuringsorganisme je tank controleren voor ingebruikname. Zo ben je altijd zeker van een optimale veiligheid.
Na de tweede inspectie krijg je een verificatierapport of een lekdichtheidsbewijs voor de interne en externe leidingen. Dat bezorg je ons vóór de eerste levering.
Je geniet meteen van alle voordelen van de Primagaz-service. Je kan bestellingen plaatsen en je gebruik online opvolgen via MijnPrimagaz. Als je gekozen hebt voor het geautomatiseerd meetsysteem zorgen we zelfs voor tijdige leveringen zonder dat je er zelf aan moet denken. 
Met Primagaz ben je kortom zeker dat je nooit zonder energie zal komen te zitten. Dankzij onze voorraad en ons wagenpark kunnen we altijd een snelle levering garanderen. 
We zorgen ook voor het technisch onderhoud van je tank, voeren eventuele reparaties uit en zorgen elke vijf jaar voor een inspectie door een erkende instantie. En dat allemaal inbegrepen in het pakket dat je gekozen hebt.

Krijg vrijblijvend advies

Ik wil een tank laten plaatsen.

Ben je klaar voor propaan en wil je graag een bovengrondse of een ondergrondse tank laten plaatsen? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om een mazouttank te laten saneren om bodemverontreiniging en hoge kosten te voorkomen. Een oude stookolietank kan door verloop van tijd gaan roesten of lekken. Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt, is verplicht om deze professioneel te laten leegmaken, saneren en eventueel verwijderen.

Als de grond rond de tank vervuild raakt, kunnen de kosten om de grond te reinigen oplopen tot tienduizenden euro's. Het Promaz-fonds is opgericht om de sanering te bekostigen van bodemverontreinigingen die veroorzaakt zijn door lekken in de mazouttank en/of -leidingen.
Of je alleen je mazouttank moet laten saneren of ook verwijderen, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de tank en de plaatsing ervan (boven- of ondergronds). 

Als je stookolietank gemakkelijk verwijderd kan worden, dan is het raadzaam om ze volledig te laten weghalen. Hierbij wordt de tank eerst gesaneerd en daarna verwijderd. Na afloop ontvang je hier een attest van.