Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Installateur met gasketel

Installateurs en partners

Propaaninstallaties

voor installateurs of partners van Primagaz

De rol van propaangas in nieuwbouw en renovaties

Primagaz is de Belgische marktleider in propaangas en levert energie aan zowel ondernemingen als particulieren die geen aardgasaansluiting hebben, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Afhankelijk van de situatie bij de klant bieden we een bovengrondse of ondergrondse gastank aan. De plaatsing van de tank en het buitenleidingwerk worden voorzien door Primagaz, maar het binnenleidingwerk en de aansluiting van de gasketel vertrouwen we toe aan erkende installateurs. 

Daarom vinden we het onze taak, als propaanleverancier, om deze installateurs te informeren over de voordelen die propaan biedt binnen de energietransitie. Want propaan is een energiebron met minder impact op het milieu dan stookolie, die verder ook minder duur is om te installeren dan een warmtepomp en bovendien een stabiele prijs heeft. 

Er zit toekomst in propaan

Het stookoliedecreet en het Vlaamse Energie- en Klimaatplan

De Belgische overheid heeft de ambitie om tegen 2030 de broeikasgasuitstoot met 55% te verminderen en het land tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dit dwingt huishoudens om na te denken over hun verwarmingsmethoden met het oog op betaalbaarheid en duurzaamheid. Propaangas, eventueel gecombineerd met hernieuwbare energie, is een sleuteloplossing binnen de energietransitie die haalbaar en betaalbaar is. Sinds 1 januari 2022 is het in Vlaanderen dan ook verboden om stookolieketels te installeren of te vervangen voor:

Sinds 2023 is het verplicht om bij een aardgasaansluiting minimum met hybride warmtepomp te verwarmen. Een propaaninstallatie blijft vrij van verplichtingen en kan autonoom of in combinatie met hybride systemen geplaatst worden. Vanaf 1 januari 2025 zal bovendien bij nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn. Op deze manier kiest de Vlaamse regering voor een traject waarbij alle woningen tegen 2040 energiezuinig zouden moeten zijn.

Sinds 2023 is er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt. Wie een woning van label E of lager aankoopt, moet binnen de 5 jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. 

Bijna 1,5 miljoen gezinnen op zoek naar duurzamere verwarming

En deze gezinnen die nog steeds verwarmen op stookolie moeten dus op zoek naar meer milieuvriendelijke verwarmingstechnieken als er geen aardgas aanwezig is.

Bij Primagaz blijven we investeren in groenere energie om onze plaats in de energietransitie te verstevigen. Met Futuria Propaan, oftewel biopropaan, neemt Primagaz de stap naar groene, duurzame energie. Futuria Propaan wordt geproduceerd uit 100% duurzame grondstoffen en vermindert de CO₂-uitstoot tot 80%, terwijl de prestaties volledig gelijk zijn aan die van gewoon propaan. 


Installatie op propaangas

Installateur voert onderhoud aan gascondensatieketel uit

Net zo eenvoudig als aardgas

De plaatsing van een gascondensatieketel op propaangas erg vergelijkbaar is met die van een ketel op aardgas. Er bestaan kant- en klare toesteltypes, speciaal gebouwd om te werken op propaangas.
Heeft de fabrikant van jouw voorkeur geen toestel specifiek voor propaangas in zijn gamma? Geen nood, want elk type en merk condensatieketel kan perfect op propaangas werken, mits een kleine ombouw die ter plaatse door de fabrikant kan worden uitgevoerd.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Begin de leidingwerkzaamheden bij de tweedetrapsdrukregelaar (37 mbar) in plaats van bij de aardgasmeteruitgang.
  • Gebruik hetzelfde type leidingwerk of PLT-leidingwerk (maximale druk van 0,5 bar) na de drukregelaar.
  • Propaan is zwaarder dan lucht, wat invloed heeft op de berekening van de leidingdiameter.
  • De drukstijging beïnvloedt de leidingdiameterberekening, cruciaal voor een correcte installatie.

Hybride installaties

Om de Belgische CO₂-doelstellingen te halen moeten we de CO₂-reductie versnellen en kiezen voor klimaatvriendelijke verwarmingsalternatieven. Propaan is niet alleen een uitstekende keuze nu, maar ook een slimme investering naar de toekomst toe in combinatie met hernieuwbare energiebronnen: 

Een hybride warmtepomp combineert twee systemen: een elektrische lucht-waterwarmtepomp en een gascondensatieketel. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de gevraagde warmte en rekening houdend met de energieprijzen, kiest het slimme systeem voor een van beide energiebronnen.

Om deze installatie te laten werken heeft ze een minimum aan andere energie nodig, waarvoor propaangas een voordelige keuze is. Dit type installatie is met name een aantrekkelijke oplossing voor woningen met energielabel C, D en lager.

Lees meer >

Een gaswarmtepomp doet exact hetzelfde als de traditionele lucht-waterwarmtepomp of bodem-waterwarmtepomp. Het enige verschil is dat dit systeem op gas werkt in plaats van op elektriciteit. Je hebt dus geen zonnepanelen nodig om het elektrisch verbruik te compenseren.

Vroeger waren er enkel gaswarmtepompen op de markt voor een groot verbruik, maar ondertussen bestaan ze ook voor gewone woningen.

Lees meer >

Een zonneboiler zorgt ervoor dat zonnewarmte via zonnecollectoren het water voor huishoudelijk gebruik opwarmt. Zonnepanelen daarentegen zetten het zonlicht via zonnecellen om in energie.

Zonnepanelen en zonneboilers garanderen jammer genoeg geen continue aanvoer van energie, omdat de zon in België niet voldoende schijnt. Om toch een constante energie-aanvoer te hebben kan je de combinatie maken met een propaangasinstallatie.

De micro-WKK is minder gekend bij het grote publiek, maar begint aan een opmars. Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel warmte als elektriciteit opwekt uit één brandstof, zoals propaangas.

Een micro-WKK maakt altijd gelijktijdig warmte en elektrische stroom aan, die beide onmiddellijk gebruikt of opgeslagen moeten worden. Gebeurt dat niet, dan is het systeem nog niet rendabel te noemen.
Binneninstallatie warmtepomp en condensatieketel op propaan

Voordelen van een partnerschap

Een uitgebreid partnernetwerk

We gaan langetermijnrelaties aan met onze partners en streven daarbij steeds naar een win-winsituatie:

  • Technische support

    Je kan ons altijd bereiken op 013 48 03 49 voor technische ondersteuning en advies.
  • Onderdeel van ons netwerk

    We brengen je in contact met Primagaz-klanten die op zoek zijn naar een installateur.
  • Loyaliteitsprogramma

    Je krijgt een mooie beloning wanneer je ons nieuwe klanten aanbrengt.

Cerga kwaliteitslabel

Investeer in je toekomst met Cerga

Cerga is hét kwaliteitslabel voor gasinstallateurs. Voor je klant is het een garantie dat zijn verwarmingsinstallatie veilig, kwalitatief en vakkundig geplaatst wordt.

Bij Primagaz werken we samen met Cerga-gehabiliteerde installateurs voor het aansluiten van de leidingen en de keuring van de binneninstallatie. En dit heeft de volgende voordelen:

  • Vertrouwen en erkenning: klanten zien een Cerga-certificaat als een garantie voor professionaliteit en betrouwbaarheid.
  • Toegang tot meer opdrachten: veel klanten en bedrijven geven de voorkeur aan gecertificeerde installateurs, wat de kans op nieuwe projecten vergroot.
  • Kennis en expertise: het certificeringsproces zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste technieken en veiligheidsnormen.
  • Concurrentievoordeel: met een Cerga-certificering onderscheid je jezelf van andere installateurs die deze niet hebben.

Een Cerga-certificering is dus een investering in je toekomst als installateur, die zowel je expertise als je kansen op de markt vergroot. Heb je interesse om als cerga-installateur met Primagaz samen te werken? Bekijk dan zeker onze partnerpagina.

Een partnership aangaan

Word partner

Ben je overtuigd van de voordelen van een partnership en wil je meer informatie? Bezorg ons je gegevens en we nemen snel contact met je op.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...