De EPC-waarde — EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat — van een woning toont het energieverbruik per jaar, per vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak. Deze waarde wordt uitgedrukt in kWh/m²/jaar en ligt in de meeste gevallen tussen de 0 en 600. Hoe minder energie je verbruikt, hoe lager de EPC-score van je huis én hoe beter het resultaat op je certificaat.
Op de EPC's die vanaf 2019 worden opgemaakt vind je een label, van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). Dat label en de energiescore hangen af van enkele factoren. Hoe goed je muren en vloeren en dak geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld. De isolerende eigenschappen van je ramen en deuren. Je huidige verwarmingsinstallatie, uiteraard. Heb je ook airco of zonnepanelen staan? Dan spelen ook die een rol bij het bepalen van de EPC-waarde en het bijhorende energielabel van je huis.
De CO2-uitstoot in Vlaanderen moet tegen 2030 met 40 procent omlaag. Dat is niet niks. Om daar te geraken heeft de Vlaamse regering een klimaatplan uitgewerkt met een reeks maatregelen. Van een switch naar meer elektrische wagens tot een heleboel regels voor nieuwbouwwoningen en renovaties. Als huiseigenaar gaan we dus ook ons steentje moeten bijdragen. Voldoet je huis niet aan de EPC-normen, dan komt er vanaf 2023 een renovatieverplichting.
Vooral nieuwe eigenaars van een zogenaamd energieverslindende woning — met een EPC-label E of F — moeten een tandje bijsteken. Zij worden verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop grondig te renoveren om hun huis energiezuiniger te maken. Het E of F-label moet zo minstens een EPC-label D worden.
Een propaantank met een gascondensatieketel is eenvoudig te combineren met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en een zonneboiler. Maar ook met een warmtepomp is dit mogelijk, ofwel in de vorm van een hybride warmtepomp of een gaswarmtepomp.