Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Propaan en butaan - prijs
Vind een antwoord op je vraag:

Veelgestelde vragen

Net zoals de prijs van andere energieën, verandert de propaanprijs doorheen de tijd op basis van de wereldwijde marktsituatie. Het is je vast niet ontgaan, de prijzen van gas en elektriciteit zijn de afgelopen maanden fors gestegen, zowel in België als in het buitenland. Dit heeft uiteraard ook zijn gevolgen voor de propaanprijs. Die prijs is namelijk ook variabel en wordt bepaald door een programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier.

De prijs van propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert best bij je lokale verdeler naar zijn actuele prijs.

 

De installatie en installatiekosten zijn afhankelijk van:

  • Type propaantank: bovengronds of ondergronds
  • Volume van de gastank
  • De afstand tussen tank en afname-apparatuur
  • Het aantal afnamepunten
  • De capaciteit van de afname-apparatuur

Elke installatie is dus anders, iets wat zowel voor bedrijven als voor particulieren geldt. Daarom is het belangrijk dat een van onze gasadviseurs de locatie kan bekijken en je behoeften kan opnemen. Hij/zij zal je ter plaatse alle informatie geven die je wenst.

Je kan een afspraak maken met een van onze gasadviseurs via de Primagaz-klantendienst op 013/61.82.00 of rechtstreeks via het online formulier.

Download onze infobrochure voor een indicatie van de kosten die zijn verbonden aan een installatie op propaangas. 

De verbruiksprijs van propaangas in bulk (tanks) is variabel en wordt bepaald door een programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier.

De prijs van propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert best bij je lokale verdeler naar zijn actuele prijs.

Nu de schaarste van bepaalde materialen en brandstoffen toeneemt, maken bedrijven en gezinnen zich meer en meer zorgen over de beschikbaarheid van energie. 

Hoewel wij helaas ook geen sluitend antwoord hebben op die algemene onzekerheid, verwachten wij dat er voldoende propaan zal zijn.
De productiemogelijkheden voor propaan zijn verschillend ten opzichte van deze voor aardgas waardoor het prijsbeleid en de bevoorradingszekerheid in grote mate los van elkaar staan.
Dankzij ons moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd- beschikken we over een centrale inkooppositie die ons toelaat ruime voorraden in te kopen en op te slaan.
Propaan is afkomstig uit gebieden binnen en buiten Europa zoals de Oostkust van Amerika, Golf van Mexico, Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland.
Primagaz beschikt bovendien over meerdere centrale opslagplaatsen in België die ons toelaten snel en flexibel te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan de vraag vanuit de markt.
Propaan kan hierdoor in een context van aardgastekorten dienen als alternatief of als aanvullende energie-oplossing.

Sinds april 2023 betaal je op aardgas en elektriciteit slechts 6% BTW in plaats van 21%. Deze BTW-verlaging wordt  gecompenseerd door stijgende accijnzen. Voor propaan betaal je nog steeds 21% BTW, echter is het principe van de compensatie via stijgende accijnzen niet van toepassing voor propaan. Daardoor blijft propaan nog steeds een van de meest goedkoopste energie-oplossingen in de markt. 

Voorbeeld op basis van de meest recent bekende prijzen (29/03/2023): 

  • Aardgas met een gemiddeld jaarverbruik van 17000 KWh = 2407 € / jaar 
  • Propaangas met een gemiddeld jaarverbruik van 17000 KWh of 2400 l = 2075 € / jaar 

Bron: studie Gemserv 2022 , Heating system tool 

Voor propaan is er geen sociaal tarief van toepassing. Maar het Sociaal Verwarmingsfonds voorziet wel steun voor gezinnen en alleenstaanden die het moeilijk hebben om hun rekeningen te betalen. Of je hiervoor in aanmerking komt kan je hier checken

Het sociaal tarief is van toepassing op elektriciteit en aardgas, dus energie die via het net geleverd wordt en waarbij dus zowel een energieleverancier als netbeheerder aan te pas komt en er een vrije prijszetting geldt.

Het Sociaal Verwarmingsfonds geeft toelagen voor brandstoffen zoals propaangas en stookolie die onder een officiële maximumprijs vallen die de overheid vastlegt.