Maak je woning klaar voor de toekomst
Omwille van de uitfasering van stookolieketels is het sinds 2022 in Vlaanderen niet meer toegestaan om een stookolieketel te plaatsen of te vervangen als je je woning kan aansluiten op het aardgasnetwerk. Bijna 1,5 miljoen gezinnen verwarmen hun woning nog steeds op stookolie in België. Zij moeten dus op zoek naar meer milieuvriendelijke verwarmingstechnieken. Aangezien warmtepompen prijzig zijn en niet altijd rendabel in bestaande woningen, is propaan een goed alternatief voor stookolie.
Verduurzaming van je verbruik
Met propaan kan je je energieverbruik verduurzamen, zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Propaangas stoot gemiddeld 20% minder CO₂ uit dan stookolie en daarnaast loop je geen enkel risico op lekken die de bodem verontreinigen, waar hoge saneringskosten aan verbonden zijn. De omschakeling van stookolie naar propaan heeft een positieve impact op je E-peil. Win win dus!
Combinatie met hernieuwbare energie
Voor sanitair warm water en de centrale verwarming van je woning, wordt propaangas opgeslagen in een boven- of ondergrondse gastank. Die tank wordt aangesloten op een gascondensatieketel. Die kan je vervolgens combineren met een hernieuwbare energiebron, zoals een hybride warmtepomp. En zo kan je duurzaam én betaalbaar verwarmen.
Propaan is betaalbaar
Hoeveel de switch van stookolie naar propaan jou precies zal kosten én opbrengen, hangt af van enkele factoren:
- De aankoopprijs of huurprijs van je gastank
- De installatiekost voor het plaatsen van de gastank
- Je jaarlijks verbruik
Wat betreft de kosten voor de gasleveringen kan je gerust zijn: met propaangas geniet je van een transparante en geregulariseerde prijs. Ten opzichte van andere energiebronnen kent de propaanprijs een relatief stabiel patroon. Gezien de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren, kan dat tellen. Je betaalt steeds een correct tarief en komt niet voor onaangename verrassingen te staan.
Simulator
Als je oude stookolieketel aan vervanging toe is, of je een woning koopt die nog beschikt over een stookolieketel, kan je je beroepen op tal van alternatieven om te voldoen aan de voorwaarden van de renovatieplicht. Elke woonsituatie vraagt om een gepaste oplossing. Die kan je berekenen in deze handige energiesimulator. Propaangasleverancier Primagaz vergelijkt stookolie met propaangas en een (hybride) warmtepomp. Zo kom je in 1-2-3 alles te weten over de omschakeling van stookolie naar propaan: de kostprijs, de terugverdientijd, de ecologische impact en de invloed op je EPC-label.
Overstappen? Neem contact op met een Primagaz-adviseur en laat vrijblijvend een offerte opmaken.