Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

2/06/2021

Duurzaam bouwen, met propaangas van Primagaz ben je klaar voor de toekomst

La famille s'amuse dans la cuisine, particulier domestic
Duurzaam wonen en bouwen, begrippen die de laatste jaren onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Zo wordt er meer en meer gekozen voor duurzame bouwmaterialen. Maar een van de voornaamste voorwaarden voor duurzaam bouwen is een woning die draait op schone en zuinige energie.

First things first


Bij het ontwerpen van een energiezuinige woning houdt de architect rekening met verschillende factoren, zoals de ligging, vorm en oriƫntatie van de woning. Want hoofddoel is om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk warmtewinst is van de zon en zo weinig mogelijk warmteverlies via ventilatie. Duurzaam bouwen betekent je huis comfortabel en gezellig warm houden met een zo laag mogelijke energievraag. En daarbij speelt het type verwarmingssysteem een cruciale rol. Tot een tijdje geleden was de warmtepomp een zeer populaire keuze. Maar de impact van de recente afschaffing van de terugdraaiende teller in Vlaanderen is niet te ontkennen. Er wordt terug meer en meer gekeken naar fossiele brandstoffen in combinatie met een hernieuwbare toepassing.

Future proof energiebron

In Vlaanderen moet een woning voldoen aan de BEN-eisen. Dit wil zeggen dat het verbruik onder een bepaald niveau moet blijven, maar dat ook een verplicht aandeel energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. Daarin bestaan verschillende opties, zoals aardgas, propaangas, zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en/of een combinatie hiervan.

Voor woningen die niet aansluitbaar zijn op het aardgasnetwerk, is propaangas vandaag al een aantrekkelijk alternatief. Propaan heeft dezelfde toepassingsmogelijkheden als aardgas. Zo kan je propaangas in je woning gebruiken voor centrale verwarming, sanitair warm water, je gasfornuis en zelfs voor een sfeerhaard!

Propaan is gekend om zijn zeer lage uitstoot van fijnstof en heeft in vergelijking met stookolie ook een lagere CO2-uitstoot. Sinds 2018 is biopropaan op de markt, een 100% duurzame variant. Biopropaan is chemisch identiek aan propaan. Een klant die vandaag reeds propaan gebruikt of binnenkort overstapt, kan later dus zonder technische aanpassingen overschakelen naar biopropaan en zo meegaan in de duurzame energietransitie.

Gas in een tank


Je hebt de keuze tussen een bovengrondse en een ondergrondse gastank. Je gastank wordt gekoppeld aan je verwarmingsketel, vergelijkbaar met een aardgasinstallatie. Je tank laten vullen kan op verschillende manieren, je bestelt zelf online via MijnPrimagaz wanneer deze bijna leeg is, of je laat je gastank uitrusten met een geautomatiseerd meetsysteem. Wij worden verwittigd wanneer je tank bijna leeg is en komen dan vullen. Kortom, zorgeloos genieten van gas! Propaangas kan als stand alone oplossing gebruikt worden, maar kan ook gecombineerd worden met een hernieuwbaar energiesysteem.

Propaan als primaire energiebron: verwarmingssysteem met hoog rendement


De moderne ketels op gas kunnen werken op lage watertemperaturen, waardoor ze een veel beter rendement hebben dan oude ketels. Zeker met de nieuwe condensatieketels heb je zo een win-win. Want deze ketels recupereren warmte uit rookgassen. Wist je dat het waterdampgehalte van stookolie lager ligt dan bij propaan? De warmte die maximaal kan worden teruggewonnen met de condensatietechniek bij stookolie is 6,4 %, terwijl die van propaangas 8,6% is. Een gasketel zal dus meer en sneller condenseren dan een stookolieketel en dat betekent zuiniger verwarmen en een goede zaak voor het milieu, 2 vliegen in 1 klap! Bovendien hebben meer en meer gasketelmerken nu al modellen die geheel of gedeeltelijk op waterstof werken, een brandstof van de toekomst.

Propaangas als secundaire energiebron: in combinatie met hernieuwbaar energiesysteem

Hybride warmtepomp
De aandrijving van een klassieke warmtepomp vergt heel wat elektriciteit en elektriciteit in België blijft een dure energiebron. Daarom is een hybride oplossing interessant. Een hybride warmtepomp bestaat uit twee samenwerkende delen voor verwarming en/of warm water, namelijk een warmtepomp, gevoed met elektriciteit en een condensatieketel gevoed met propaan. Op basis van de ingegeven prijzen van gas en elektriciteit en de warmte-en/of warmwatervraag zal de regeling van het hybride systeem zelf uitmaken of de warmtepomp of de condensatieketel in werking zal treden. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de aarde of de lucht en de condensatieketel zal indien nodig bij verwarmen met propaan.

Gaswarmtepomp op propaangas
Naast de elektrische en hybride warmtepomp bestaat er ook nog de gaswarmtepomp. Een gaswarmtepomp zorgt voor verwarming en sanitair warm water, net zoals een traditionele lucht-waterwarmtepomp of een bodem-waterwarmtepomp. Het enige verschil is, dat dit systeem op gas werkt in plaats van op elektriciteit, waardoor het ook niet nodig is om zonnepanelen te plaatsen om dit elektrisch verbruik te compenseren. Het propaangas in de warmtepomp wordt niet verbrandt, maar dient als medium dat de warmte uit de lucht of de aarde zal opnemen om deze af te geven aan het verwarmingswater. Vroeger waren er enkel gaswarmtepompen op de markt voor een groot verbruik, maar ondertussen bestaan er ook propaangaswarmtepompen met een kleiner vermogen, die geschikt zijn voor normale woningen.

Zoals je ziet, de mogelijkheden zijn legio met propaangas van Primagaz. Ben jij benieuwd of een oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Download dan onze infobrochure of neem even contact op met ons. Al overtuigd van propaan en benieuwd naar de installatie- en energiekost voor je woning? Dankzij onze calculator bereken je in enkele minuten je indicatieve voorstel.